Lékořice – léčivka i pamlsek

 

 

 

Lékořice lysá a uralská

 

U nás se odedávna používá především lékořice lysá, jejímuž kořenu se v minulosti říkalo sladké dřevo.

Přidává se do směsí proti kašli a do čajů, které příznivě ovlivňují trávení. Z rozdrcených kořenů, které se povaří, se vyrábí hustý výtažek, tzv. lékořina. Tato hnědočerná hmota se ve tvaru dlouhých válečků, pendreků, prodává jako pamlsek, dělají se z ní pastilky a slouží jako náplň do bonbonů. Extrakt z lékořice se přidává do tradičních hašlerek, černého piva či karamelu. Na trhu jsou dostupné i doplňky stravy, výtažky z lékořice a také její sušený kořen.

TČM používá pod názvem kan-cao především lékořici uralskou. Tato vytrvalá rostlina, která dosahuje výšky asi 1,5 metru, má modrofialové květy, jejichž květenství tvoří klasy. Plodem jsou lusky, které obsahují hnědavá semena.

Lékořice uralská má podle TČM sladkou chuť a vyrovnanou povahu. Vstupuje do drah plic, srdce a sleziny. Doplňuje slezinu a rozhojňuje energii čchi, zvlhčuje plíce a zastavuje kašel, uvolňuje napětí a tlumí bolest, pročišťuje horkost a odstraňuje jedovatost. Kan-cao příznivě ovlivňuje metabolismus, působí protizánětlivě a protialergicky, zpomaluje vylučování žaludeční kyseliny, má preventivní i léčebné účinky na vředy.

Tato bylina se podává v případě prázdnoty sleziny a žaludku, která se projevuje únavou, zhoršeným trávením a řídkou stolicí. Vzhledem k tomu, že svlažuje plíce a podporuje energii čchi, bývá součástí směsí na kašel a astma.

Lékořice rovněž zvolňuje křeče v břiše, především pokud jsou vyvolány disharmonií mezi prázdnou slezinou a stoupajícím ohněm jater. Je schopna odstraňovat z těla jedy, a proto je účinná v případě hnisavých zánětů a vředů a také při otravách jídlem, léky či pesticidy. V těchto případech se užívá odvar ze samotné lékořice nebo z lékořice spolu se zelenými fazolemi.

Sladká chuť harmonizuje

Sladká chuť podle TČM harmonizuje. Mírně posiluje jang, a zvlhčuje. Doplňuje, harmonizuje a vyživuje, zvláště oslabenou slezinu a žaludek. Tyto vlastnosti má i lékořice, a proto se přidává do mnoha směsí, kde vylaďuje vlastnosti ostatních bylin, a zároveň zmírňuje jejich případné nežádoucí účinky.

Známé je její použití ve směsi čtyř šlechticů (s´-tün-c´-tchang), která se používá k doplnění energie čchi ve středním zářiči. Lékořici byste měli používat opatrně, je-li v těle přítomna vlhkost, což se projevuje otoky, zvracením, pocitem plnosti a rozpínání v břiše. Pokud se podává dlouhodobě ve vyšších dávkách, může způsobit otoky. Neměli byste ji také kombinovat s některými bylinami, mezi které patří například chaj-cao (mořské řasy Sargassum fusiforme).

Proti bakteriím a stafylokokům

Lékořice uralská stejně jako všechny ostatní její druhy – obsahuje fytohormony, které se podobají především mineralokortikoidům a glukokortikoidům. Mineralokortikoidy jsou hormony kůry nadledvin, které v těle řídí hospodaření se sodíkem, draslíkem a vodou a zvyšují krevní talk. Glukokortikoidy se také tvoří v kůře nadledvin, ovlivňují metabolismus a zvyšují koncentraci glukózy v krvi.

Lékořice se jako doplněk západní léčby užívá např. při Addisonově nemoci, jejíž příčinou je nedostatek glukokortikoidů, a která vzniká při poškození nadledvin. Zamezuje i množení stafylokoků a dalších bakterií /např. Pseudomonas aeruginosa, Mycobacterium tuberculosis) a také virů chřipky, oparů a žloutenky.

 

Shrnutí účinků lékořice:

  • plicní nemoci
  • zahlenění
  • katar plic
  • kašel
  • antiseptický účinek
  • horečka
  • trávicí potíže
  • zácpa – projímavý účinek
  • nadýmání, flatulence
  • křeče trávicího traktu
  • zánět žaludku
  • dvanáctníkové vředy
  • žaludeční vředy
  • močové kameny, močový písek
  • ledvinové kameny, ledvinový písek
  • podporuje tvorbu některých hormonů
  • klimakterium, menopauza, přechod u ženy
  • endometrióza
  • alergie
  • vysoká hladina cholesterolu, hypercholesterolémie
  • nadledvinky – stimulace

 

Je úžasné, jak nám může být nápomocna tato léčivá rostlinka, co myslíte? Já lékořici miluji již od dětství. Pendreky a pendrekové bonbóny si kupuji dodnes a ráda si na nich smlsnu. Nejen že uspokojím chuť na sladké, ale také svému tělu dám, to co zrovna potřebuje.

 

Přeji veselé a zdravé mlsání .                                  

 

Zdroj: Časopis REGENERACE, Jana Arcimovičová

 

Napsat komentář