Víte, že….

Víte, že….

Červená řepa   

  • Pomáhá odbourávat cholesterol?
  • Podporuje funkci nervové soustavy, snižuje krevní tlak a posiluje metabolismus?
  • Doporučuje se při odtučňovacích kůrách, posiluje organismus a pomáhá při léčbě chřipky či nachlazení?

Mák setý

  • Má léčebné i omamné účinky?
  •  Naše praprabičky ho podávaly svým dětem, aby spaly a nezlobily?
  •  Ve farmacii se uplatňuje zejména na tišení bolesti?
  •  Mák je zásadotvorný, posiluje nervy a obsahuje 12krát více vápníku než mléko?
  • Zralá semena a olej bychom měli zařadit do jídelníčku všichni, nejen nastávající maminky a děti?
  •  Pokud nemůžete usnout, uvařte si před spaním odvar z mletého máku?

Levandule

  • Krásně zklidní organismus po psychickém vypětí nebo při problémech nervového původu?
  • Pomůže vám s kašlem při nachlazení?
  • Skvěle zatočí s bolestí hlavy?
  • Levandulový olej získáme lisováním z květů?
  • Mimo bolesti hlavy pomáhá také při problémech s nespavostí?
  •  Z rostlinky můžete usušením vyrobit čaj, či samotné květy použít coby koření?
  • V domácnosti jí můžete využít jako odpuzovač molů?

Lichořeřišnice

  • Je silné přírodní antibiotikum
  • Je vhodné aplikovat jak při zánětech močových cest a ledvin, tak i například při zánětech dýchacích cest?
  • Působí i jako prevence nebo je skvělá pro doléčení proběhlých zánětů s hrozbou recidivy?
  • Proti padání vlasů, proti lupům i na ošetření kůže?
  • Čerstvá šťáva nebo obklady z rozdrcených listů mají dezinfekční účinek při aplikaci na poranění kůže, kde ničí případné mikroorganismy, které by mohly vést k zánětu?

Hořec žlutý

Kořen hořce žlutého obsahuje hořké glykosidy, zejména amarogentin a gentiopikrin. Z dalších látek jsou obsaženy terpeny, alkaloidy, slizy, pektiny, inulin aj. Kořen je využíván ve farmacii (oficiální droga pod názvem Radix gentianae) a v bylinném léčitelství při zažívacích poruchách.

Tlumí dyspeptické projevy při poruchách funkce žlučníkujater a slinivky. Podporuje krvetvorbu, funkce centrální nervové soustavy a dá se využít jako celkové tonikum při rekonvalescenci po těžkých chorobách. Zevně může být použit na nehojící se a zduřelé rány. Je používán též v homeopatii. Oddenky jsou využívány k výrobě hořkých likérů. Občas je pěstován v zahradách jako okrasná rostlina.

Lékořice

Kořeny této rostliny patří k důležitým přírodním drogám užívaným hojně jak v lidovém léčitelství tak i v praktickém lékařství. Kořeny lékořice lysé se sbírají na podzim. Sušení probíhá při teplotě kolem 30° C. Droga má výraznou vůni a lehce štiplavou chuť. Z kořene lékořice se připravuje extrakt – naseká se na malé kousky a rozemele se. Vzniklá hmota se dále vaří dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu. Extrakt má potom podobu tzv. pendreku.

Lékořice byla využívána již v léčitelství starověkého Egypta. Ve starověké Indii byla lékořice svařená v mléce společně s cukrem, kořenem šáchoru a pepřem používána jako afrodisiakum. Užívala se i ve středověku – Mattioliho herbář zmiňuje zevrubný postup při pěstování, sklizni i přípravě léčivých prostředků z lékořice.

V Českých zemích bylo pak nejoblíbenější užívání léčivého odvaru z lékořice ke tlumení dráždivého kašle.Látky z lékořice podporují tvorbu žaludečních šťáv a naopak působí proti tvorbě žaludečních a dvanáctníkových vředů. Dále vyvolávají naředění hustého hlenu z dýchacích cest.

Proto se používá jako doplněk ke zmírnění kašle a na podporu vykašlávání při astmatu nebo chronické bronchitidě. V malých dávkách podporuje lékořice častější močení, ve vyšších dávkách močopudné účinky naopak mizí. Z dalších účinků je známo například působení proti zánětu a zvýšenému svalovému napětí.

Nadměrné užívání extraktu z lékořice se může projevit zvýšením krevního tlaku a potlačením močení. Při dlouhodobé konzumaci působí látky z lékořice podobně jako kortikosteroidy, proto se dlouhodobé užívání nedoporučuje.

Anýz

Pro léčebné využití i jako koření se používá plod – dvounažka zelenošedé, šedožluté či šedohnědé barvy. Sbírá se v srpnu až září, plody se nechají dozrát, suší se v tenkých vrstvách. Při sběru v terénu je možnost záměny s jedovatými plody bolehlavu.

Zralý anýz aromaticky voní a má kořenitou nasládlou chuť. Vůni dodává silice, ve které je hlavní složkou anetol. V léčebném využití se využívá hlavně nálev, méně již čistá silice, v případech předávkování silicí může dojít k otoku mozku a plic.

Anýz je výborným prostředkem podporujícím vykašlávání. Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst. V trávícím traktu působí spasmolyticky. Jeho použití je vhodné i v pediatrii. Podporuje tvorbu mateřského mléka, do nějž se jeho účinky také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení, omezuje plynatost.

Působí proti střevním katarům, křečím trávicího traktu.Jeho použití je mnohostranné. Dává se do pečiva, do chleba, při nakládání červené řepy, červeného zelí. Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu. Špetka anýzu je vhodná k žampionům, k rybám. Je součástí mnoha kořenitých směsí. V indické a čínské kuchyni je častý v masitých pokrmech. Vyrábějí se z něj likéry, je součástí léčivých čajů při nadýmání a odstraňuje z pokrmů nepříjemné pachy a aromatizuje je.

Napsat komentář