Září – slezina a slinivka

 

 

Dětem končí prázdniny, dovolená je za námi. Měsícem září nastává období zklidnění nejen přírody, ale i nás samotných.

Po krásných teplých dnech přichází víc těch chladnějších a  s tím i doba sklizně.

Podle TČM jsou v tomto období nejvíce oslabeny orgány slezina a slinivka.

Z pohledu čínské medicíny jsou slezina a slinivka důležitými orgány. Slezina se podílí na obranyschopnosti našeho organismu.

Pokud trpíte například na virová onemocnění, znamená to energetické oslabení nebo poruchu právě sleziny. Má také podíl na naší vitalitě a chuti do života. Slezina je úzce provázaná se slinivkou, která hraje důležitou roli nejen při trávení, ale má na starosti také všechny sliznice.

Jak se projeví oslabení sleziny a slinivky?

Typickými projevy patří starostlivost, tvorba oparů, porucha zažívání, náchylnost k modřinám, únava, snížená imunita. Také nadměrné přemýšlení nad problémy bez vyhlídky řešení, snaha poučovat. Dále pak extrémní chuť na sladké nebo absolutní nechuť na sladká jídla.

Jak se dostat do rovnováhy?

Číňané věřili, že vyváženost chutí a stravy je zásadní pro zdraví a psychickou rovnováhu.

Vyhněte se bílému cukru a bílé mouce, zmrzlině, přepalovaným jídlům, alkoholu, čokoládě, živočišným tukům.

Je vhodné se v tomto období vyhýbat vlhkému prostředí, jako sauna nebo pára.

 

Co naopak zařadit do svého jídelníčku?

Vše, co je přirozeně sladké a to co nám příroda nyní nabízí. Pobyt na čerstvém vzduchu a denním světle pomůže oba orgány zharmonizovat.

Z obilovin jsou vhodné sladká rýže a jáhly. Ze zeleniny vše, co je žluté a roste nad zemí – dýně, kukuřice nebo cibule.

K posílení sleziny a slinivky doporučuje TČM kombinaci obilovin, nejlépe rýže a luštěnin přirozeně sladké chuti. Výborná je také dýňová polévka.

Vnímejme krásy kolem nás, důvěřujme sobě a všemu, co nám přichází do života. Nic se neděje náhodou, otevřeme svá srdce, dovolme se mít rádi a předávejme lásku dál.

 

 

zdroj: http://www.zdravi4u.cz

Napsat komentář